Bevolkingsonderzoek – Huisartsenpraktijk Beerzerveld – Beerzerveld
Van Alewijkstraat 17 7685 PG Beerzerveld Tel:0523-251393 Spoed 0523-251393, toets een 1.

Bevolkingsonderzoek

Op dit moment zijn er in Nederland drie bevolkingsonderzoeken waarmee wordt gekeken naar of iemand een ziekte of aandoening heeft. Hieronder leest u hoe wij als huisartsenpraktijk met deze onderzoeken omgaan.

1. Bevolkingsonderzoek borstkanker

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Bevolkingsonderzoek Oost verzorgt deze oproep. Als de uitslag van het onderzoek afwijkend is dan wordt u door uw huisarts verwezen naar de chirurg (mammapoli). Omdat wij u moeten verwijzen, nemen wij contact met u op. Dat doen we in principe voordat u de uitslag zelf krijgt. Meestal krijgen wij deze uitslag twee dagen eerder dan u. Een afwijkende uitslag bij het bevolkingsonderzoek betekent niet dat u borstkanker heeft. Het betekent wel dat verder onderzoek wordt geadviseerd.

2. Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Alle vrouwen van 30 tot en met 60 jaar krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Het onderzoek is in 2017 vernieuwd. Het onderzoek in de vorm van een uitstrijkje verandert niet. Dit gebeurt nog steeds in de huisartsenpraktijk. De grootste verandering in het vernieuwde bevolkingsonderzoek is dat het uitstrijkje in het laboratorium onderzocht wordt op de aanwezigheid van het hoog risico humaan papillomavirus (HPV). Zit er HPV in het uitstrijkje? Dan wordt hetzelfde uitstrijkje beoordeeld op afwijkende cellen. HPV is het virus dat op lange termijn baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Door deze nieuwe manier van testen is het eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op baarmoederhalskanker.

Het kan zijn dat naar aanleiding van het onderzoek aanvullend onderzoek gedaan moet worden; een ‘ouderwets’ uitstrijkje bij de huisarts of een verwijzing naar de gynaecoloog. Wij nemen hierover contact met u op. Dat doen we in principe voordat u de uitslag zelf krijgt. Een afwijkende uitslag bij het bevolkingsonderzoek betekent niet dat u baarmoederhalskanker heeft. Het betekent wel dat verder onderzoek wordt geadviseerd.

3. Bevolkingsonderzoek darmkanker

Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Bevolkingsonderzoek Oost verstuurt de uitnodiging met materiaal om ontlasting in te sturen. Als in de ontlasting bloed wordt gevonden dan ontvangt u van Bevolkingsonderzoek Oost een uitnodiging voor een intake in het darmonderzoek centrum. In principe zal u dan een colonscopie worden geadviseerd. In de meeste gevallen zal dit in het ziekenhuis in Hardenberg plaatsvinden. Omdat Bevolkingsonderzoek Oost het hele onderzoek zelf afhandelt, nemen wij geen contact met u op bij een afwijkende uitslag. Een afwijkende uitslag bij het bevolkingsonderzoek betekent niet dat u darmkanker heeft. Het betekent wel dat verder onderzoek wordt geadviseerd. Wij nemen niet automatisch contact met u op bij een afwijkende uitslag. Uiteraard bent u wel welkom op het spreekuur als u vragen heeft. Ook geven wij u graag een actueel medicatie overzicht of zorgen wij voor een aanvullende brief met uw medische voorgeschiedenis.

De bovenstaande onderzoeken worden uitgevoerd door Bevolkingsonderzoek Oost. Op hun site www.bevolkingsonderzoekoost.nl vindt u uitgebreide informatie over de onderzoeken.